7 Mayıs 2015 Perşembe

Saç Dökülmesine karşı

Saç Dökülmesinin Nedenleri


Saç dökülmeleri, karakteristik olarak, ilk önce, ön saç çizgisinin sol ve sağ yanında küçük sahalarda saç kaybı başlar ve bu alan saç çizgisinin geriye çekilmesine neden olacak şekilde arkaya doğru ilerler.

Androgenetik tip saç dökülmesi anne-babadan kalıtsal yolla gelebilir. Dermatoloğunuza danışarak kök uyarıcı ve saç besleyici ürünler kullanabilirsiniz.

Antidepresan, beta blokerler (kardiyak stresi azaltan ilaç grubu), kolesterol düşürücü ilaçlar, hormonlar ve anti-enflamatuarlar saç telinin zayıflamasına sebep olurlar.

Kadın tipi saç dökülmesi olanların %20'sinde aile öyküsü vardır. Kadınlarda genetik nedenler dışında saç dökülmesine neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Kadınlarda Saç Dökülmesi


Kadınlarda görülen saç zayıflama ve dökülmesinin önemli bir nedeni de hormon dengesizlikleri ve hormon tedavileridir. Kullanılan doğum kontrol haplarının sıklıkla saç dökülmesine yol açtığı gözlenir.

Doğum sonrası süreç

Gebe kadınlarda saçların büyük bir kısmının büyüme halinde olduğunu ifade eden uzmanlar, doğum sonrasında saçların, saç büyüme döngüsünün dinlenme fazına geçtiklerini, 2-3 ay içerisinde aşırı miktarda döküldüklerini, bu sürecin 1-6 ay kadar sürebildiğini ve çoğunlukla yeniden büyüyerek eski miktarlarına ulaştıklarını belirtiyor.

Saç Dökülmesine Karşı Öneriler

  • Saçı her gün yıkamak doğru değildir. 2-3 günde bir ph 5.5 değerinde bir şampuanla yıkamak yeterlidir. Saçları sık yıkamak, saç derisinin yağ dengesini bozar ve saçlar daha fazla yağlanır.
  •  Bilinçsiz beslenme ve diyetler saçı olumsuz etkiler. Vitamin. mineral ve protein eksikliği saçı cansızlaştırarak dökülmesine yol açar. Sağlıklı saçlar için B6, B12, C, E ve biyotin vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, kalyum, çinko, bakır ve demir gibi amnioasitler de çok önemlidir. Eğer bu maddeler sağlıklı bir beslenme ile elde edilemiyorsa tabletlerden yararlanabilirsiniz. Bol bol meyve ve sebze ve az miktarda nişasta yiyin.
  • Jöle kullanılmamalıdır. Jöle saçın nefes almasını önler ve dolayısıyla saç kaybına neden olur. Jöle kullanılsa bile aynı gün saçı yıkamak gerekir.
  • Saç derisinin kanlanmasını sağlayan damarların akışı yönünde saçlı deriye masaj yapmak saç dökülmesini önlemektedir.
  • Güneşin zararlı etkilerinden saçınızı koruyunuz. Çok güneş altında kalmak ve çok deniz suyunda kalmak saçlarınıza zarar verir.
  • Stresten uzak durulmalıdır. Yüksek stresli bir yaşamınız varsa kendinize zaman ayırarak stresi azaltmayı deneyin çünkü aşırı stres saç kayıplarına neden olur.
  • Sıkı olan şapka ve başlıklar kafa derisindeki dolaşımı zayıflatır ve ter ve kir oluşumuna sebep olur.
  • Saçlarınıza aşırı fiziksel zorlama yapmaktan kaçınmalısınız. Saçlarınızı nazikçe tarayın ve fırçalayın.
  • Saçlarınızı fırçalarken saçınızı çekmeyin ve saçlarınızı örmekten ve at kuyruğu yapmaktan mümkün olduğunca kaçının.
  • Meyve ve sebzeler bol miktarda flavonoid ve antioksidan içerirler bu da saç foliküllerini korur ve saçın büyümesini sağlar.
  • Eğer saçlarınızı boyuyorsanız boya işlemini 2 ayda bir defa yaparak sınırlandırın. Saçları boyamak saçlara zarar verir.

Saç Kırıklarınızı Aldırın


Saçlardaki kırıklar her ne kadar direkt olarak saçlarınızın dökülmesine sebep olmasalar da saçlarınızı düzeltirken, tararken ve onlarla ilgilenirken takılmalara sebep olarak daha da fazla soruna yol açarlar. Ayrıca oluşturdukları kötü görüntü kadınların saçları ile daha fazla uğraşmalarına sebep olur ve bu da dökülme sorunlarına davetiye çıkarır.


Saç Dökülmesinde Şampuan


Özellikle yağlı saçların daha fazla döküldüğünü bildiğimizden saç temizliğimiz için kullanacağımız ürünleri doğru seçmemiz gerekiyor. Saçlı deriyi daha iyi temizleyen, içeriğinde fazla kimyasal bulunmayan, doğal maddeler içeren (örneğin Capigen, Saw palmetto, d panthenol gibi) şampuan ve temizleyiciler kullanmak dökülmeyi önlemek için yapılacaklar arasındadır.

Konumuzla alakalı olarak, " Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir " başlığınıdaki yazımızn dikkatinizi çekeceğini düşünüyor, okumanızı tavsiye ediyoruz. İyi okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder